Lijkt het je leuk om zelf kaarsen te maken? Met oud kaarsvet heb je niet veel extra dingen nodig om daarmee aan de slag te gaan! Het enige wat je niet kan hergebruiken is de lont. Op internet kan je eventueel lont bestellen, maar je kan ook een (stevige) katoenen draad hiervoor  gebruiken. Even onder dompelen in kaarsvet, en je kan aan de slag! Eventueel kan je nog een lontvoetje van een oude kaars ombuigen zodat je hem opnieuw kan gebruiken.

Benodigdheden:

  • Kaarsvet in dezelfde kleur
  • Katoenendraad/ lont
  • Eventueel lontvoetje
  • Een mal (kartonnen bakje, plastic fles, of een bakje waar je het in kan laten zitten (bv glaasje, klein plantenbakje)
  • Een knijper/stokje of iets anders om de lont in het midden vast te zetten/binden
  1. Smelt als eerst het kaarsvet.

Om kaarsvet te smelten kan je dat het beste au bain-marie doen. Zelf gebruik ik chocolade smeltpannetjes die ik bij de Hema gehaald heb, maar je kan het ook in een schoongemaakt blikje doen die je in een pan met heet (niet kokend) water zet. Neem de tijd hiervoor. Hoe warmer het wordt, hoe meer het uiteindelijk gaat krimpen! Als er stukjes inzitten, of als er een niet-wax laagje om de kaars heen zat dan kan het handig zijn om het even te filteren, dat kan je doen door het door stevig keukenpapier te gieten.

  1. Het is handig om zowel de lont als het voetje even onder te dompelen in het kaarsvet.

Als het nog vloeibaar is kan je het voetje vastmaken aan de onderkant van de mal. Zo blijft het allemaal wat beter zitten terwijl je het er in giet!

  1. Maak nu de lont vast in het midden van de mal.

Gebruik hiervoor bv een knijper om hem vast te klemmen, of een satéprikker om aan vast te binden. Vastmaken is niet noodzakelijk, maar  wel handig, omdat door het krimpen de lont anders naar beneden getrokken kan worden.

  1. Als al het kaarsvet gesmolten is, kan je dit in de mal gieten.

Controleer nog even of de lont nog goed hangt. En vanaf dan moet je geduldig zijn! Het hangt af van het formaat hoe lang je moet wachten.

  1. Als hij voldoende is afgekoeld, kan je hem uit de mal halen

(tenzij je hem natuurlijk in een leuk potje/glaasje gemaakt hebt!) Wacht met aansteken tot hij volledig is afgekoeld, anders brand hij veel te snel op!

En dan heb je nu je eigen gemaakte kaars!

 

Extra crea tip: Als je verschillende kleuren hebt die je wel leuk kan combineren, kan je er ook voor kiezen om ze één voor één te smelten en te wachten tot hij volledig gestold is voor je de volgende kleurlaag er overheen giet. Eventueel kan je de mal schuin zetten zodat je allemaal schuine laagjes krijgt. Kortom, genoeg mogelijk!


Geef een reactie