In mijn eerste post over kaarsen gaf ik al aan dat ik nog even moest uitzoeken hoe ik het met de lont zou doen. Aangezien ik de kaarsen op zn kop maak, moet ik daar namelijk iets voor verzinnen. Anders steekt het lontje namelijk aan de verkeerde kant uit, niet helemaal de bedoeling!

Plan A, boren

Mijn eerste plan was gewoon de mal vol gieten met kaarsvet, en dan achteraf een gaatje erin maken. Op zich werkt dat wel aardig, maar omdat een lontje uit meerdere touwtjes bestaat is het toch wel een heel gedoe om die door een gaatje te krijgen. Eerst had ik er één gemaakt met een satéprikker, maar die was te dun. Nog geprobeerd om hem met een naald erdoor te krijgen, maar dat werkte allemaal gewoon niet. Toen heb ik de boormachine van mijn man geleend, (met de belofte hem weer schoon terug te brengen) en boorde ik er een wat breder gaatje in. Het lontje ging er nu wat beter in, maar hij zit toch wel erg ruim. Aan de onderkant even een vlammetje tegenaan gehouden om hem daar vast te smelten. Hieronder het resultaat, een hoop gedoe, maar tevreden met het resultaat:

 

Plan B, gaatje in mal maken

Een plan die ik best wel een beetje spannend vond. Al mijn mallen zijn van siliconen gemaakt, waardoor ik hoopte dat een gaatje niet gelijk voor een lekkage zou zorgen. Met de naald heb ik in het midden een gaatje geprikt, en zo het lontje erdoor heen getrokken. Op het eerste oog zag het er prima uit, het gaat sloot netjes, en het leek erop alsof er niets langs zou kunnen druppen. Het moment van de waarheid: was er in gieten! En jaaaa!! het ging goed! Blij dat ik het heb aangedurfd om een gaatje er in te prikken. Als ik een keer wat meer tijd heb, moet ik daar dan ook maar bij mijn andere mallen gaan doen. Gelukkig heb ik van bijna alle mallen wel 2 x hetzelfde vormpje, dus dan kan ik er 1 met gaatje maken, en 1 zonder houden!


Geef een reactie