Ik zat er al een paar maanden aan te denken, kaarsen maken. Inmiddels maak ik alweer ruim anderhalf jaar zeepjes, maar ondanks dat ik het erg leuk vind om te maken, ik gebruik ze zelf niet. Maar kaarsen… daar ben ik zelf dol op! Ik ging er vanuit dat kaarsen maken bijna hetzelfde zou zijn als zeep maken, dus dan ik mijn materialen voor deze nieuwe hobby zou kunnen gebruiken. Enige waar ik dus naar op zoek zou hoeven is was en lontjes.

Was keuze

Voor sinterklaas had ik was en lont gevraagd en gelukkig ook gekregen! Door het klussen was ik er nog niet eerder aan toe gekomen, maar nu vond ik het toch wel tijd om er mee aan de slag te gaan. Ik had zowel paraffine was (meest reguliere) als soja was (brandt schoner en langer) gekregen. Ik heb 2 au bain marie pannetjes, dus heb ik ze tegelijkertijd uitgeprobeerd. De witte is paraffine en de gelige is soja was:

En toen…

Helaas bleek het niet helemaal te zijn zoals ik gehoopt had. Net zoals bij mijn zeepjes, begon ik kleurloos, en daar probeerde ik vervolgens dezelfde kleurstof als bij mijn zeepjes bij te doen. Dat ging helaas niet zoals ik had gehoopt. Kleurstof voor zeep is namelijk op waterbasis, en het bleef er als bolletjes in drijven. Toen de was helemaal gestold was, bleef de kleur ook achter in de mal.. 🙁

Verder zagen ze er wel super leuk uit! Helaas ben ik vergeten foto’s er van te maken, maar ik vond het wel erg leuk om te doen, dus er gaan er zeker nog meer komen!

Resultaat

Inmiddels heb ik beide alweer op gebrand. Wel een duidelijk verschil. Volgens internet zou soja was 2x zo lang moeten branden, deze kaars was helaas bijna gelijk weg! Toen ik even ging kijken wat ik precies had gekregen, zag ik dat het containter was is. Kortom, ik had het eigenlijk in een bakje moeten doen! Binnenkort maar is uitproberen of hij dan inderdaad langer brand, nu was het eigenlijk niets. De kaars gemaakt van paraffine was deed het juist erg goed. Ik had een roos gemaakt (zoals dit zeepje), en het nadeel daarvan is dat ik het lontje later pas erin kan maken. Ik heb dat deze keer gedaan toen hij nog redelijk zacht was, dat ging wel aardig. Maar ik moet nog even kijken hoe het werkt als hij wel al helemaal hard is geworden.

 


Geef een reactie