Ik ben al aardig wat aan het experimenteren geweest met het maken van mijn eigen mallen. De allereerste keer was vorig jaar met Moederdag. Toen heb ik ze van siliconenkit gemaakt, dat werkte op zich aardig, maar zorgde voor een behoorlijke kliederboel. Daarna heb ik professionelere materialen besteld, siliconen gietrubber, en dat gebruikt om het alfabet te maken.

Het meeste werk zat hem in het maken van het figuurtje waar ik een mal van wilde hebben. Ik heb klei geprobeerd, gips en als laatste modeleer plastic. Ik zal alle materialen die ik uitgeprobeerd heb hieronder uitleggen, met de voor en nadelen erbij.

Model maken

Klei: spreekt eigenlijk wel voor zich. Je kleit iets in de goede vorm, paar dagen laten drogen en het is klaar voor gebruik!

 • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk en snel in een goede vorm te krijgen
 • Droogtijd: +/- 2 dagen
 • Afwerking: Lastig om netjes te krijgen: omdat je het met je vingers bewerkt, wordt het nooit helemaal glad
 • Conclusie: Makkelijk om te doen, maar niet zo’n mooi resultaat. Als het niet erg is als het niet helemaal vlak wordt is dat geen probleem, anders raad ik je deze af. Als het echter geen probleem is, zeker doen! Deze is verreweg het makkelijkst en minst tijdrovend om te maken.

GipsGips is een materiaal dat je moet gieten, dat betekent dus dat je eerst iets moet maken om het in te gieten. Ik heb daarvoor het goedkoopste en dunste vinyl gekocht bij de Kwantum en in reepjes gesneden. Vervolgens heb ik deze rechtop gezet en met tape vastgemaakt in de vorm zoals ik het zo ongeveer wilde hebben. Nadat ik ze vol gegoten had en de gips hard genoeg was om te drogen te leggen, moest ik een week wachten. Daarna kon ik met een klein vijltje het blokje mooi afwerken in de vorm die ik wilde. Best een hoop gedoe dus!

 • Moeilijkheidsgraad: Veel gedoe omdat je eerst iets moet maken om het in te gieten, en daarna nog moet bijwerken met een vijl
 • Droogtijd: +/- 7 dagen
 • Afwerking: Mooi, je kan het heel makkelijk een beetje bij vijlen waardoor het mooi glad kan worden
 • Conclusie: Heel veel werk, lastig om een basisvorm te maken, veel verschillende stappen, en lange droogtijd, maar wel een heel mooi resultaat. Gips is goed te gebruiken als je figuur niet al te gedetailleerd is en een vlakke boven en onderkant heeft.

Modeleer plastic:  Dit is een materiaal dat je koopt in kleine harde balletjes. Op kamertemperatuur is het gewoon hard plastic, maar als je het naar 70 graden verhit wordt het moduleerbaar. Om het die temperatuur te krijgen moet je ze in kokend water laten liggen voor een paar  seconde waarna ze transparant worden. Hoe transparanter hoe zachter en makkelijker beweegbaar, maar ook hoe moeilijk in een bepaalde vorm te houden. Het is heel erg kleverig, waardoor het al snel één massa wordt.

Aangezien ik een best grote vorm ging maken

is dat in de transparante versie erg lastig, het hangt een beetje naar beneden en is erg kleverig. Maar als het vervolgens wat witter en harder wordt kan je het heel even heel mooi aanpassen. Binnen een minuut is

dat toch wel voorbij, en moet je het steeds weer opwarmen. Maar dat kon ook niet al te lang, want dan werd het te zacht aan de buitenkant, terwijl het aan de binnenkant nog helemaal hard was. Wel is het zo dat

je dit proces kan blijven herhalen tot je de juiste vorm hebt. Wel een techniek waar je dus handig in moet worden.

 • Moeilijkheidsgraad: Je moet er handigheid in krijgen, als het te zacht is werkt het niet, maar als het te dik is is het ook lastig, daarnaast moet je het constant verhitten omdat het erg snel afkoelt, en het is bijna onmogelijk om hem helemaal bewegelijk te krijgen in één keer, want anders wordt het weer te zacht
 • Droogtijd: een paar minuten
 • Afwerking: Lastig om netjes te krijgen, net als met de klei bewerk je het met je vingers. Voordeel bij deze methode is wel dat het altijd te bewerken blijft als je het opwarmt, waardoor je het wel steeds beter kan maken.
 • Conclusie: Voor mij als beginneling was het zeer frustrerend om hiermee te werken. In het begin veel te zacht, maar als snel te hard. Daarnaast moet je het elke keer blijven verhitten, en als je dat te lang doet wordt het weer té zacht. Maar wel erg snel te gebruiken, eventueel door het in koud water te houden. Daardoor ideaal als je op korte termijn iets moet hebben. Doordat het keer op keer te te verwarmen is, en daardoor aan te passen, kan je er uiteindelijk wel iets moois van maken

Eind conclusie

Alle 3 de materialen hebben hun voor en nadelen. Klei is makkelijk, maar niet zo netjes. Gips is veel werk en veel wachten, maar wel heel mooi resultaat, en modelleer plastic heeft een handleiding, maar blijf te bewerken waardoor je met geduld wel iets moois kan maken. Dus wil je net als ik zoiets maken? Dan hangt het af van je tijd en geduld af welke je het beste kan kiezen. Zelf denk ik dat als ik nog voor een 4e keer iets ga maken, ik weer voor het modelleer plastic ga. Ik blijf het toch een belangrijk voordeel vinden dat je kan blijven bewerken, en daarnaast hoef je geen dagen of zelfs een week te wachten tot het hard is.

Categorieën: Tutorials

Geef een reactie