Ik ben inmiddels alweer heel wat maanden aan het handletteren, 8 om precies te zijn. Daarbij begon ik heel fanatiek, waarbij ik bijna dagelijks mijn spullen pakte om te tekenen, maar sommige maanden was het even wat rustiger, en deed ik bijna niets aan deze hobby. Maar januari ben ik weer druk aan het handletteren gegaan! En toen kwam er een advertentie voorbij van Remarkeble. Een tablet van E-ink waar je ook notities op kan maken, of op kan schetsen. Na het filmpje gezien te hebben was ik verliefd! Maare, niet 700 euro waard…

Op zoek

Maar goed, donderdag was ik vrij, dus ik ging eens aan het googlen, zijn er goedkopere varianten om dingen mooi digitaal te krijgen? Regelmatig heb ik namelijk best moeite om een mooie foto te maken van mijn handletterwerkjes. Dus hoe makkelijk zou het zijn als ik hem digitaal maak tijdens het tekenen?! Een volledig digitale variant vind ik niet zo fijn, ik heb een tablet met een bijbehorende pen, maar dat werkt voor mij echt niet. Doe mij maar echt papier!

Online kwam ik de iSKN Slate en de Bamboo Slate tegen. De eerste is wat duurder dan de tweede, maar daar zitten dan ook veel meer mogelijkheden bij. Maar na het lezen van verschillende reviews op internet, en het live werkend (of eigenlijk, niet werkend) zien van dit product, besloot ik toch dat ik dan liever voor iets wilde gaan wat dan misschien minder functies heeft, maar wel betrouwbaarder is! Tenminste, als ik de reviews mocht geloven!

Bestellen maar!

Ik heb er even een nachtje over geslapen, maar ik besloot dat ik wel een kadootje verdient had na afgelopen jaar. En wat blijkt? Coolblue bezorgd ook op zondag!! En vandaag was ook nog eens mijn verjaardag, goed moment een een kadootje voor mezelf te laten bezorgen. Maar ja, het “nadeel” van het vandaag laten bezorgen, is dat het huis vol zat met visite… Dusss, ik kon hem niet gelijk uit proberen! Maar vanavond na het eten kon ik hem mooi eens uit proberen.

De Bamboo Slate

Ze noemen de Bamboo Slate een tablet. Dat zie ik zelf niet helemaal eigenlijk. Als ik aan een tablet denk, dan denk ik toch eerder aan iets met een scherm waar je verschillende dingen op kan zien. De Slate werkt toch wel heel anders. Het is eigenlijk een apparaatje verwerkt in een notitieblok. Hierboven zie je er een foto van. Voorop zie je een normaal notitieblok. Deze kreeg ik er bij geleverd, maar in principe werkt elk notitieblok of papiertje. Zolang het maar niet een te grote stapel is.

Onderaan zit de aansluiting van de lader, en aan de linkerkant zit één knop. Deze knop gebruik je om hem uit en aan te zetten, maar ook om een apparaat (telefoon bv) te koppelen, of om een opname te stoppen.

Een opname? Jep, een opname! De slate werkt met een speciale pen die je er bij geleverd krijgt. In tegenstelling tot het papier, moet je echt deze pen gebruiken. Op het moment dat het topje wordt ingedrukt (door bv op papier te schrijven) herkent de Slate dit, en vanaf dat moment begint de opname. Hij houdt precies bij waar je schrijft, zelf een beetje hoe zwaar je hem aandrukt. Hij neemt dit allemaal op, en maakt er een digitaal bestand van. Na een druk op de knop slaat hij dit op, en kan je hem op je telefoon openen en eventueel exporteren naar PNG, JPG, PDF, WILL of als Vectorbestand.

Aan de slag

Stiekem had ik hem wel al uit de doos gehaald en even aan de lader gelegd. Dus toen ik er EINDELIJK tijd voor had, was hij ready to go! De app op mijn telefoon geïnstalleerd, en de stappen gevolgd om beide apparaten te koppelen. Dat ging gelukkig erg makkelijk! (Een stuk makkelijker dan met mijn laptop, want dat is me nog steeds niet gelukt). Na wat test tekstjes, die erg goed uitpakte, besloot ik om te gaan handletteren. Daar heb ik hem immers voor gekocht!

Eerst maakte ik een schets met potlood, zoals ik altijd doe. Zoals ik hiervoor al aangaf reageerde de Bamboo Slate daar helemaal niet op. De meegeleverde pen schrijft verder gewoon als een normale balpen, dus dat ging verder allemaal prima. Wel “irritant” dat het nu wat meer werk kost om een vakje helemaal in te kleuren, aangezien ik normaal een dikke fineliner of soms zelfs een stift pak.

Tromgeroffel……!

Nadat ik hem af had, drukte ik op de knop links van het schrijfblok zodat hij werd opgeslagen. Vervolgens pakte ik mijn telefoon erbij, en probeerde ik te achterhalen hoe ik kon synchroniseren. Ik kon nergens een knopje vinden, en de testen waren veel sneller binnen. Ik begon een beetje bang te worden dat het niet gelukt was en dat ik weer opnieuw zou moeten beginnen! Gelukkig kwam hij na een paar minuten eindelijk op mijn scherm! Waarschijnlijk omdat hij een stuk groter was dan de andere, duurde het ook gewoon wat langer. Helaas was hij niet helemaal zoals ik gehoopt had. Hij was namelijk niet precies hetzelfde als wat ik met de pen gemaakt had. Hieronder het resultaat, links met pen, rechts de Bamboo Slate versie (klik op het plaatje voor een grotere versie):

Zoals je ziet, zijn er een paar verschillend te zien. Zelf zijn er 3 die mij het meest opvallen:

  1. Het gene wat ik vooral erg vervelend vind, is de extra streepjes rondom het woord “even”. Geen idee hoe die daar gekomen zijn!
  2. Verder kan je, als je inzoomt, zien dat de woorden “kadootje voor mezelf” ook niet helemaal hetzelfde zijn. Niet op een vervelende manier of zo, maar links is hij helemaal ingekleurd, en rechts zitten er witte stukken in.
  3. En als laatste iets wat ik al wist tijdens het tekenen, de stipjes op de laatste “N”. Helemaal rechts onderin zie je met de pen geen stipjes, omdat de pen het daar even niet goed deed. Maar aangezien de Slate niet ziet of de pen wel of geen inkt op papier achterlaat, maar vooral weet of het papier wordt aangeraakt, zijn de stipjes rechts wel te zien. Ook niet echt heel erg dus, aangezien het eindresultaat in mijn geval het belangrijkste is.

Conclusie van deze “review”

Op zich ben ik best tevreden. Het resultaat is zoals ik verwacht had, op het eerste woord na! Ik denk dat ik gewoon nog even verder moet uitproberen om te achterhalen wat dit nu veroorzaakt heeft, zodat ik dat in de toekomst kan voorkomen. Maar als nou blijkt dat hij dit gewoon af en toe doet.. Tja, dan ben ik er wat minder blij mee! Maar goed, nu heb ik even paint gebruikt om hem een beetje te poetsen!

Ondanks dat hij hem niet overal helemaal mooi heeft overgenomen, vind ik het eindresultaat (na paint), wel erg netjes! Geen last meer van te weinig licht, omdat ik zoals altijd in de avond aan het handletteren ben, en hem dan gelijk wil vastleggen!

Kortom, hij mag blijven!


Geef een reactie