Vorige week woensdag bedacht ik me, dat ik voor moederdag zelfgemaakte zeepletters wilde gaan maken. En dan bedoel ik ook echt zelfgemaakt! Dus na even googlen vond ik hoe je zelf een mal kan maken, om die vervolgens met gietzeep te vullen. Heb je deze gemist? Hier vindt je de 2 andere blogs die ik hier al over geschreven heb.
Inmiddels ben ik een week verder, en heb ik weer nieuwe dingen geleerd over klei en siliconenkit!

Poging 1

IMG_20170423_094000

De eerste poging om een mal te maken is behoorlijk mislukt. De één had ik veel te dun gemaakt, de ander werd maar niet droog, en weer een ander brak de klei af, en zat de kit helemaal vast aan de klei… Geen groot succes dus!

Ik kwam er achter dat ik beter niet had kunnen wachten tot de klei extra droog was. De kit trok helemaal in de klei, waardoor ik hem met veel moeite los kon krijgen. Met het gevolg dat er stukjes klei achterbleven in de mal. Helaas!

Poging 2

liefVandaag was het daarom tijd voor poging 2. Ik had nieuwe letters gekleid, omdat de oude dus kapot waren gegaan. Ik heb dit keer ook gekozen voor wat dikkere en makkelijkere letters (blokletters), in de hoop dat dit in het hele proces makkelijker is. Verder heb ik de volgende dingen anders aangepakt:

  1. Ik heb de klei dit keer niet 2 dagen laten drogen, in de hoop dat het dan wat minder vocht op neemt. Dit keer heb ik het maar 12 uur laten drogen
  2. Ik heb de klei beter voorbehandeld en wel op 2 verschillende manieren om straks te vergelijken!
    • 1 hartje met olijfolie. Dit keer trok het er niet gelijk in, dus het lijkt erop dat de kortere wachttijd alvast beter helpt. Wel voor de zekerheid nog een 2e laagje er op gesmeerd voor ik begon
    • 1 hartje met kokosolie. Dit wordt pas vloeibaar als je het even opwarmt. Op kamertemperatuur stolt het vervolgens weer zodat er een dof wit laagje ontstaat. Hopelijk zorgt dat voor een beter tussen laagje!

Het resultaat? Beide hartjes waren goed te verwijderen uit de kit!! Ik vond alleen de kokosolie net even wat prettiger werken. Maar voor wie dit zelf wil proberen en alleen olijfolie heeft: dat kan ook gewoon!

Verder heb ik vandaag ook geëxperimenteerd met 2 soort siliconenkit. De ene was een transparante van Spectrum, en de ander een grijze van Pattex. En dat was niet omdat ik graag wilde experimenteren, maar omdat de eerste (en goedkoopste) op was toen ik nieuwe moest halen! Maar uiteindelijk was het maar goed ook, want die “dure” (scheelt een euro, maar toch!), was toch wel een stuk beter! De transparante viel uit elkaar in het water, terwijl de grijze mooi bij elkaar bleef. Verder was het ook veel beter te bewerken toen ik het om de kleivormpjes heen ging vouwen.

Conclusie

  •  Siliconenkit is een mooie manier om een mal te maken!
  • Laat de klei niet al te lang drogen, na 12 uur kon ik aan de slag.
  • Behandel de klei goed voor, als je olijfolie gebruikt en het trekt in, doe er nog een laagje op! Wacht even om te kijken of het niet weer gelijk intrekt, anders gaat het alsnog fout.
  • Grijze Pattex kit werkt beter dan transparante Spectrum.

Resultaat

mallen


Geef een reactie