Moederdag zit er alweer aan te komen (14 mei), dus begon ik vandaag eens te denken wat ik mijn moeder zou willen geven. Aangezien ik nu met letteren begonnen ben lijkt het mij leuk om iets met letters te doen.

Via Facebook (en Instagram) volg ik de pagina “5 minute crafts” Daar komen veel life hacks en diy filmpjes voorbij. Al een paar keer kwam ik ook iets tegen met galaxy zeep of zo. Nu heb ik niet per se iets met galaxy zeep, maar het zeep maken zag er best simpel uit! Dat leek me best leuk om een keer te doen, en dan met mijn eigen ontwerp.

Plan van aanpak

Maar dan heb je een idee…. En hoe moet ik dat dan gaan uitvoeren?! Na even nadenken had ik deze stappen bedacht:

  1. Letters ontwerpen
  2. Letters maken van een hard materiaal om een mal te maken
  3. Een mal maken om de zeep in te gieten
  4. Zeep maken en in de mal gieten

Nog best wat stappen dus. Gelukkig staat het internet bomvol met allerlei oplossingen hiervoor!

Stap 1

Stap 1 lijkt de makkelijkste, maar je moet toch even goed nadenken. Naast de keuze voor een bepaald lettertype, moet je niet vergeten dat het niet te dun moet worden. Ik weet nog niet precies hoe dun je zeep kan maken, maar om het als zeepje te gebruiken is het wel prettig als het niet te dun is natuurlijk. Hier moet je dus rekening mee houden! Je kan er voor kiezen om losse letters te maken, maar je kan ze ook op een blokje doen, waardoor hij automatisch wat meer body heeft.

Na een paar minuten schetsen en erachter komen dat de letters toch wel erg snel te dun zijn, moest ik alweer stoppen. Mijn man kwam thuis! Morgen nog maar eens opnieuw bekijken hoe ik nu eigenlijk wil dat het eruit komt te zien. Dit zijn mijn 2 pogingen: (op zich is poging 2 misschien nog wel te doen… denk ik..? of zou het nog steeds veel te dun zijn?

Stap 2

Ik zat zelf te denken aan klei. Na een rondje googlen kwam ik er achter dat er nog best wat soorten klei zijn, en dat het ook nog eens krimpt als het droogt! Hmm, ook iets om rekening mee te houden in het ontwerp: hij moet dus wat groter zijn dan het uiteindelijke resultaat!

Bij de Hema hebben ze witte boetseerklei, een half kilo voor 2 euro. Mooi prijsje om eens te testen of het wat is!

Stap 3

Een mal maken! Hiervoor wil ik onderstaand filmpje gaan gebruiken:

 

Stap 4

En dan de laatste stap, de zeep maken! Ook weer Google om hulp gevraagd. Eerst schrok ik een beetje van de websites die ik tegenkwam. Recepten om zeep te maken, met allerlei ingrediënten waar ik nog niet eerder van gehoord had! Gelukkig kwam ik naar even doorzoeken de term “Gietzeep” tegen. Dit is eigenlijk gewoon kant en klare (transparante) zeep die je even moet smelten (in de magnetron of au bain marie). Vervolgens geurolie en kleurstof toevoegen en daarna kan je het in de mal gieten. Na een uurtje of zo zou het al klaar moeten zijn!

Duss, dat is mijn plan van aanpak! Helaas hebben we in Ede pas op vrijdag koopavond, dus eerder zal het niet lukken om de klei te gaan halen. Maar morgen ga ik wel alvast de andere spulletjes even via internet bestellen! Spannend! Ik ben erg benieuwd of het gaat zoals ik hoop/wil!


2 reacties

Forever38.com · april 21, 2017 op 8:20 am

De mooiste cadeaus voor Moederdag zijn toch de cadeaus die je krijgt van je kind, tenminste dat vind ik. Wat een speciaal cadeau ga jij maken zeg. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat !

    Rosa · april 21, 2017 op 9:04 am

    Klopt, ben ik helemaal met je eens! Zelfgemaakte dingen zijn toch vaak net even wat persoonlijker ook!

    Ik ben ook heel benieuwd naar het eindresultaat, ik hoop dat het me gaat lukken! Via mijn blog zal ik iedereen op de hoogte houden hoe het gaat! Vanavond ga ik aan de slag met de boetseerklei.. Spannend!

Geef een reactie